Skatteverket har kommenterat Högsta förvaltningsdomstolens tolkning av begreppet tillfälligt avbrott vid bedömningen av om ett utländskt bolag ska anses ha fast driftställe i Sverige, HFD 2019 ref. 36. Läs mer…
Skatteverket redogör i ett ställningstagande hur mervärdesskattelagen ska tolkas i förhållande till unionsrätten när det gäller vem som har möjlighet att tillhandahålla sjukvårdande behandling som är undantagen från moms. Läs…
Enligt skattelagstiftningen är bland annat de som stadigvarande vistas i Sverige skattskyldiga här för alla sina inkomster såväl i Sverige som i utlandet. Högsta förvaltningsdomstolen har i två domar tolkat…
Utländska företag som säljer varor direkt till privatpersoner i Sverige har av praktiska skäl varit undantagna från kemikalieskatt på elektronik. Nu föreslår Finansdepartementet att det undantaget tas bort. Läs mer…
En bostadsrättsförening som har installerat en solcellsanläggning på sina bostadsbyggnader får, enligt en dom i Högsta domstolen, dra av den del av den ingående momsen för installationen som är hänförlig…
Ett amerikanskt så kallat DISC-bolag har av Högsta förvaltningsdomstolen inte ansetts motsvara ett svenskt aktiebolag vid tillämpningen av inkomstskattelagens bestämmelser om näringsbetingade andelar. Läs mer Inlägget Amerikanskt DISC-bolag dök först…
Detta är en debattartikel och innehåller skribentens egna åsikter. Vill du göra ett inlägg i debatten? Skicka dina kommentarer i artikelformat till konsulten@srfkonsult.se Skälet till att jag formulerat min…
Detta är en debattartikel och innehåller skribentens egna åsikter. Vill du göra ett inlägg i debatten? Skicka dina kommentarer i artikelformat till konsulten@srfkonsult.se Jag vill tydliggöra att jag inte…
För att motverka ökade pumppriser på bensin och diesel som kan uppstå när inblandningen av biodrivmedel ökar föreslår regeringen i en proposition att skatten på bensin och diesel sänks. Förslagen…
När Skatteverket gör slumpvisa revisioner av små och medelstora företag så följs skattereglerna bättre, i många fall i flera år framöver. Bäst är effekten bland företag äldre än fem år,…
Regeringen föreslår i en proposition att den tillåtna byggnadsarean ska utökas från 25 till 30 kvadratmeter för komplementbostadshus, det vill säga bostadshus som får byggas utan krav på bygglov i…
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att plastbärkassar som erbjuds konsumenter i handeln för att packa och bära varor beskattas med 3 kr per kasse. För kassar som är tunnare än…
Regeringen föreslår att svenska medborgare fortsatt ska få vissa sociala trygghetsförmåner utbetalda till Storbritannien vid händelse av en eventuell avtalslös brexit. Läs mer Inlägget Socialt skydd vid hård Brexit dök…
Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om att det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag ska sänkas från 50 000 kr till 25 000 kr. Läs mer Inlägget…
Alla ekonomiska föreningar ska, enligt den lag som började gälla den 1 juli 2018, registrera en ordförande hos Bolagsverket. Om en anmälan inte kommit in senast den 31 december 2019…
Skatteverket har skapat en blankett som i vissa fall ska bifogas till INK2, INK3 och INK4. Den ska användas av företag som har ett negativt räntenetto före avdragsbegränsning för negativa…
Bostadsrätter som avyttrats av ett bolag har ansetts vara lagertillgångar. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen ska därför den kapitalvinst som uppstod vid försäljningen beskattas. Läs mer Inlägget Beskattning vid försäljning av bostadsrätter dök…
Ett bolags uthyrning av möblerade lägenheter, med en hyrestid om fyra respektive fem månader, med möjlighet till förlängning, har av Högsta förvaltningsdomstolen inte ansetts utgöra skattepliktig rumsuthyrning i en verksamhet…
Höjd garantipension, förändringar i bostadstillägget för pensionärer och höjda åldersgränser i pensionssystemet, det är några av regeringens förslag utifrån Pensionsgruppens överenskommelse. Läs mer Inlägget Förslag om förbättrat grundskydd för pensionärer…
Arbetsförmedlingens stöd till personer som vill starta eget företag leder till minskad arbetslöshet. Men insatsen har svag effekt på sysselsättningen och programdeltagarnas inkomster blir låga under flera år. Dessutom ökar…
Finansdepartementet beskriver i en rapport hur offentligfinansiella effekter till följd av ändrade skatte- och avgiftsregler beräknas och redovisas. Läs mer Inlägget Beräkningskonventioner 2020 dök först upp på Srf konsulterna.
Bokföringsnämnden har lämnat brevsvar på fråga om en bostadsrättsförening som valt att redovisa enligt K3 kan gå över till K2 och hur komponentuppdelningen och avskrivningarna påverkas vid övergången till K2….
En minnesgåva är en gåva som lämnas till en varaktigt anställd när den anställda till exempel uppnår en viss ålder. Med att den anställda uppnår en viss ålder bör enligt…
Skatteverket har publicerat en kommentar till Högsta förvaltningsdomstolens dom 2019 ref. 20 – Utgifter för en åtgärd som innebär en viss förbättring av en byggnad men som följer den allmänna…
En företrädare för en juridisk person kan bli betalningsskyldig för överskjutande ingående mervärdesskatt även om företrädaren inte personligen lämnat oriktiga uppgifter. Det framgår av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Läs…
Från och med den 1 oktober skärps reglerna för när en hyresgäst kan förlora rätten till sin lägenhet och vräkas. Tanken är att motverka svarthandel med hyresrätter. Läs mer Inlägget…
Den 1 juli återinfördes skattereduktion för gåvor som skänks till ideell verksamhet. Efter tre månader har 42 organisationer godkänts som mottagare. Avdraget gäller först efter att organisationen är godkänd. Läs…
Konsumentverket har under året granskat sex företag som alla använder sig av automatisk avtalsförlängning för tjänster inriktade på pension och långsiktigt sparande. Alla företag har, eller har haft, brister i…
Senaste kommentarer