Lönepodden vill inspirera och stärka dig som verkar inom yrkesområdet lön. Ett nytt avsnitt publiceras varje månad den 25:e. (Du kan behöva webbläsaren Google Chrome). Läs mer Inlägget Passion för…
Arbetsgivarpodden gästas i detta avsnitt av två HR-chefer som berättar om hur deras organisationer jobbar med och ser på friskvårdssatsningar. (Du kan behöva webbläsaren Google Chrome). Läs mer Inlägget Bidrar…
Datainspektionen har fattat beslut om en tillsynsplan som anger prioriterade granskningsområden för de närmaste två åren. Bland de verksamheter som ska granskas finns hälso- och sjukvård, skolan och detaljhandeln. Läs…
Arbetsmarknadsuppdraget Naturnära jobb avslutades två år i förtid. Nu föreslår Skogsstyrelsen tillsammans med övriga deltagande myndigheter i en slutrapport att uppdraget förlängs. Läs mer Inlägget Myndigheter föreslår förlängning av Naturnära…
En särskild löneskatt om 6,15 procent tas sedan den 1 januari 2016 ut på lön, arvoden, förmåner och andra ersättningar för arbete till personer som vid årets ingång har fyllt…
Om du får skatteåterbäring och har skulder hos Kronofogden kommer Skatteverket i första hand överföra pengarna dit. Det innebär att du först får ett besked om överskottet från Skatteverket och…
Närmare en miljon personer gör varje år avdrag för resor i sin deklaration, men reglerna kan uppfattas som svåra och bedömningar måste göras. Därför är det bra att använda Skatteverkets…
Skatteverket har på sin sajt Rättslig vägledning kommenterat Högsta förvaltningsdomstolens dom den 7 februari 2019 gällande osanna fakturor. HFD avslog Skatteverkets yrkande om att bolaget skulle påföras ytterligare arbetsgivaravgifter på…
Momsen på digitala tidningar och böcker sänks från 25 procent till 6 procent från och med 1 juli. Det föreslår regeringen i en extra ändringsbudget för 2019. Läs mer Inlägget…
I en lagrådsremiss föreslår regeringen att det nuvarande taket för rutavdrag för personer som inte har fyllt 65 år höjs från 25 000 kronor till 50 000 kronor per person och…
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skattereduktionen för gåvor till ideell verksamhet återinförs från och med den 1 juli 2019. Läs mer Inlägget Skattereduktion för gåvor dök först upp på…
För att underlätta för nya företagare och andra som vill lära sig om grunderna i bokföring har Bokföringsnämnden tagit fram filmserien 13 filmer om bokföring. Filmerna utgår från BFNs handledning…
Från den 1 juli 2018 ska ekonomiska föreningar registrera en styrelseordförande hos Bolagsverket. Om sådan anmälan inte görs senast den 31 december 2019 kommer det av föreningens registreringsbevis framgå att…
Den 19 mars öppnade Skatteverket sin digitala tjänst Inkomstdeklaration 1. Redan första timmen deklarerade 45 000 personer. 699 000 personer deklarerade första dagen. Hela 1,7 miljoner personer loggade in för att…
Regeringen föreslår i en proposition att det ska vara samma skatt vid en överlåtelse av ett fåmansföretag till en närstående som till en utomstående. Läs mer Inlägget Generationsskifte i fåmansföretag…
Skatteverket har kommenterat en kammarrättsdom där näringsverksamhet i form av skogsbruk betraktats som inkomst av passiv näringsverksamhet när fastighetsägaren inte arbetat en tredjedels årsarbetstid i verksamheten och samtidigt inte utfört…
Om en arbetsgivardeklaration lämnats i rätt tid och på rätt sätt, anses beslut om skatten ha fattats i enlighet med deklarationen. Det innebär enligt Skatteverket att återbetalning till den anställda…
Bokföringsnämnden har beslutat om ändringar i det allmänna rådet (BFNAR 2016:10) och vägledningen om årsredovisning i mindre företag (K2). Ändringarna är av redaktionellt slag, bl.a. till följd av att ny…
En bostadsrättsförening ska enligt en dom från Högsta domstolen ersätta en köpare av en bostadsrätt för skada som har orsakats av felaktigheter i ett utdrag ur lägenhetsförteckningen. Läs mer Inlägget…
Regeringen föreslår i en proposition att det från och med 1/1 2020 införs nya krav på fondförvaltare att tydligare redovisa hur aktivt tillgångarna i en fond förvaltas. Syftet är att…
Regeringen har lämnat förslag till nya regler om bodelning och andra frågor om makars och sambors förmögenhetsförhållanden i internationella situationer. Läs mer Inlägget Makars och sambors förmögenhetsförhållanden dök först upp…
Kammarrätten har i ett mål kommit fram till att en skada som uppstått under en friskvårdsaktivitet på arbetstid inte var en arbetsskada. Skadan gav därför inte rätt till ersättning från…
Skatteverket har nu uppdaterat sin broschyr Skatteregler för delägare i fåmansföretag. Broschyren innehåller bland annat anvisningar för hur du fyller i blanketterna K10, K10A och K13. Läs mer Inlägget Skatteregler…
Skatteverket har sammanställt en guide för dig som utför rotarbeten. Guiden vägleder dig i kontakten med din kund och visar hur du ansöker om utbetalning. I guiden hittar du också…
I och med dataskyddsförordningen, GDPR, är organisationer skyldiga att rapportera vissa personuppgiftsincidenter till Datainspektionen. Myndigheten har tagit fram en rapport över de incidenter som anmäldes under 2018. Läs mer Inlägget…
Flera uppgifter på skattekontot omfattas från den 6 mars av sekretess. Skatteverket har kommit fram till att uppgifter om bland annat saldo och in- och utbetalningar inte kan lämnas ut…
Falska mejl är särskilt frekventa under vissa perioder, till exempel när det är deklarationsdags. En variant av bluffmejl är att det står att du har fått ett röstmeddelande från skattekontoret….
Senaste kommentarer