Statistikmyndigheten (SCB) rapporterar att utgifterna för forskning och utveckling (FoU) i Sverige ökade med 3% och att FoU-personalen ökade med 1 % till totalt 106 000.
Högsta domstolen har avgjort straffvärdet för näringspenningtvätt jämfört penningtvättsbrott. Åtskillnad görs mellan förmögenhetsbrott samt gärningsmans roll och risktagande.
Skatteverket förtydligar i ett ställningstagande kring arbetsgivarens avdrag för pensionskostnader förutsättningarna för avdrag om pensionsskyddet bedöms otillräckligt.
Skatteverket har förtydligat momsbedömningen vid omvärdering av av skattefria förmåner. i vägledningen för under- och överpristransaktioner.
Skatteverket förtydligar att en rimlig bedömning av vad personen har tjänat kan ligga till grund för beslut om särskild löneskatt (SINK) när reglerna för skönsbeskattning inte kan användas.
Skatteverket har gjort ett förtydligande kring begreppet registrerad, som i samband med utbyte av uppgifter om inkomster från digitala plattformar (DAC 7 och DPI) ska tolkas i en vid mening.
Riksdagen har beslutat att det ska vara möjligt att göra uppehåll i påbörjad utbetalning av tjänstepension under de första 5 åren samt om förlängd utbetalningstid under första åren.
Riksdagen har beslutat att beloppsgränsen för särskild prisuppgift vid taxifärd ska höjas och knytas till PBB samt att ålderskravet för taxiförarlegitimation sänks från 21 år till 20 år.
Institutet för arbetsmarknads-och utbildningspolitisk utvärderings (IFAU) rapport visar att varslade tjänstemän med längre uppsägningstid fick både högre lön och kortare arbetslöshetstid.
Statistikmyndigheten (SCB) rapporterar om ökade utsläpp från den svenska ekonomin med 5,6 % under Q2 2024. Ökningen har framför allt skett från hushållen, bygg- och transportbranschen.
Europeiska Kommissionens har godkänt Sveriges skattebefrielser för bio-gas/gasol. Skatteverket kommer informera kring retroaktiva och framtida skattebefrielser utbetalningar till företag.
Stockholms Handelskammares undersökning Status Sthlm omfattar 1500 företag visar att vart fjärde företag i regionen har drabbats av att kriminella undergräver konkurrensen.
Bokföringsnämnden (BNF) har uppdaterat sina Frågor och svar om arkivering har uppdaterats och en ny fråga har lagts till efter ändringarna i bokföringslagen och BFN:s vägledning Bokföring.
Statistikmyndigheten (SCB) rapporterar att miljösektorn utgör 4 % av Sveriges BNP och ökade 2022 med 7 % jämfört med året innan. Sektorn sysselsätter ca 169 000 personer, varav 80% män.
Statistikmyndighetens (SCB) konjunkturklocka visar lågkonjunktur med en försiktigt positiv BNP-indikator i augusti och vissa tecken på att arbetsmarknaden är på väg att stabiliseras.
Skatteverket (SKV) har i ett ställningstagande fastslagit att rätten till räkenskapsenlig avskrivning går förlorad vid upprepade för stora avskrivningar i räkenskaperna.
Skatteverket (SKV) arbetar i dialog med flera aktörer kopplade till de stora investeringarna i norra Sverige för att främja en sund konkurrens i området och minska risken för ekonomisk brottslighet.
Skatteverkets kontroll av personalliggare vid 204 byggarbetsplatser och 1 079 aktörer i två större insatser, i Norrbotten-Västerbotten och i Göteborgsområdet visar fel och brister hos en tredjedel.
Arbetsförmedlingen (AF) och IFAU:s effektutvärdering av arbetsförmedling med fristående leverantörer kontra AF visar inga skillnader i utfall frånsett att stödet från de privata leverantörerna var dyrare än stödet från AF.
Brottsförebyggande rådet (BRÅ) genomför under hösten en undersökning om utsattheten för brott bland företag och studiens resultat publiceras under 2025.
The Nordic Accountant Federation (NAF) har uppdaterat Nordic standard for sustainability reporting (NSRS) utifrån den frivilliga europeiska standarden VSME ESRS.
En ny rapport från Centrum för Global HRM (CGHRM) visar att Sverige ligger långt efter andra länder när det gäller digitalisering inom HR.
Arbetsdomstolen (AD) har kommit med en dom kring saklig skäl för uppsägning vid arbetsvägran när en anställd inte följer avtalade arbetsuppgifter och tidigare varnats utan att ändra beteende.
Skatteverket gör ett förtydligande gällande bedömningen av borgenärsanstånd för frågor om redovisning av skatter och avgifter, skönsmässigt bestämda fordringar samt tvistiga fordringar.
Skatteverket gör ett förtydligande kring snabbrestföringens omfattning i skatte – och avgiftshänseende som innefattar frågan om företrädaransvar.
Statistikmyndigheten (SCB) rapporterar 3% i ökning av växthusgasutsläpp från svensk konsumtion. För importerade produkter skedd ökning 8%, i svensk produktion minskade med 6%.
Arbetsmiljöverket har tagit fram nya regler för bygg- och anläggningsprojekt för att förebygga dödsfall i arbetet, branschen drabbades av ca 20 dödsfall under 2023.
Tillväxtanalys rapport om svenska koncerner med dotterbolag i utlandet 2022 visar att antalet anställda i dessa bolag uppgick totalt sett till ca 2,44 miljoner, en ökning med 9 % från…
Försäkringskassan genomför under hösten extra kontroller av ansökningar om ersättning för vård av barn (VAB) för att komma åt bidragsbrott.
Skatteverkets spår en kreditförlust på 16 och 24 miljarder kronor för de anstånd som tillkom under corona. 17 000 företag har fortfarande anstånd om totalt ca 31 mdkr som inte…
Medlingsinstitutet (MI) rapporterar reallöneökningar med 4,1 % i juli 2024 jämfört med samma månad föregående år. Lönerna i hela ekonomin har överstigit prisökningarna under 15 månader.
Statistikmyndigheten (SCB) rapporterar om ett underskott i den offentliga förvaltningens finansiella sparande på 39 miljarder kronor 2023, vilket motsvarade 0,6 % av BNP.
Statistikmyndigheten (SCB) rapporterar att detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 0,4 % i augusti jämfört med föregående månad.
Riksbanken har beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 % och flaggar för ev. ytterligare sänkningar om inflations- och konjunkturutsikterna står sig.
Senaste kommentarer